عوارض نشخوار فکری

عوارض نشخوار فکری چیست؟

“اگه شوخی نمی‌کردند و واقعا با من مشکل داشته باشند چی؟”، “اگه سوالم امروز توی جلسه احمقانه باشه چی؟”، “اگه فلان اتفاق بیفته چی؟”، “اگه فلان اتفاق نیفته چی؟!” و …

هرکدوم از ما ممکنه تا دیروقت بیدار مونده باشیم تا به موقعیت‌هایی فکر کنیم که می‌تونستند تو طول روز متفاوت اتفاق بیفتند یا حتی اتفاقات خجالت‌آور چندسال پیش. خیلی از ماها ممکنه ساعات گرانبهای روز رو هم با چنین فکرهایی خراب کنیم.

واقعیت اینه که این یه رفتار طبیعیه، اما چه زمانی تبدیل به زیاده‌روی میشه؟ اگه اورتینکینگ یا همون نشخوار فکری کنترل نشه، ممکنه توی یه چرخه فکری منفی به دام بیفتیم؛ چرخه‌ای که برای سلامت روحی، عاطفی و حتی جسمی ما می‌تونه خطرناک باشه.

عوارض نشخوار فکری چیست؟

اینجا 7 تا از عوارض نشخوار ذهنی و اورتینکینگ بیش از حد رو بررسی می‌کنیم که می‌تونید توی زندگی‌تون اونها رو شناسایی کنید (البته امیدوارم این اتفاق نیفته!):

 

می‌تواند عمرتان را کوتاه کند

لیست عوارض نشخوار فکری رو با یه مورد چکشی شروع می‌کنیم که شاید حتی باور کردن‌اش سخت باشه.

اما دانشکده پزشکی هاروارد مطالعه‌ای روی مغز افراد 60 تا 70 ساله در مقابل مغز افراد بالای 100 سال انجام داد، و متوجه شد افرادی که در سنین پایین‌تر فوت کردند، به طور قابل‌توجهی میزان پایین‌تری از پروتئینی رو داشتند که فعالیت مغز رو آروم می‌کنه. نشخوار فکری زیاد باعث فعالیت بیش از حد مغز و در نتیجه کاهش این پروتئین حیاتی میشه.

خلاصه که overthinking قرار نیست شما رو توی 30-40 سالگی جوون‌مرگ کنه، اما فعالیت بیش از حد مغز می‌تونه تاثیرهای ناخواسته‌ای داشته باشه که در جریان‌اش نباشید.

 

کمتر و بی‌کیفیت‌تر می‌خوابید

اصولا خواب خوب هدف اول فکر مشغوله. پس عجیب نیست که خوب نخوابیدن هم از عوارض نشخوار ذهنی باشه.

گاهی اوقات آخرای شب، حتی اگه از افسردگی شبانه قسر در بریم، نمیشه نگران آینده نبود یا زندگی‌مون رو بیش از حد تحلیل نکنیم. اما این افکار اضطراب‌آور بدن رو از حالت استراحت خارج و حتی شما رو هوشیارتر و بیدارتر می‎کنند.

اینطوری میشه که شما برای به خواب رفتن مدام از این پهلو به اون پهلو و حسابی کلافه میشید. وقتی هم که خوب نخوابید، انرژی کمتری خواهید داشت که خودش چرخه معیوب محرومیت از خواب و خستگی ادامه‌دار رو به وجود میاره.

 

تعادل شیمیایی بدن‌تان را بهم می‌زند

به گفته ریک هنسن (Rick Hansen)، دکترای عصب‌روان‌شناس، تمرکز مداوم روی افکار منفی فرضی باعث میشه که مغز شما کمتر بتونه بین استرس فرضی و استرس واقعی (که به واکنشی احتیاج داره) فرق بگذاره.

به عنوان یکی دیگه از عوارض نشخوار فکری، این عدم تعادل شیمیایی می‌تونه به ساختارهای مغز شما که احساسات، حافظه و عواطف رو تنظیم می‌کنند، آسیب بزنه. آسیب مغزی ترسناک به نظر میرسه، اما مرور افکار هم قرار نیست مغز شما رو اسقاط کنه.

فکر کردن بیش از حد باعث آسیب جبران‌ناپذیر به مغز نمیشه، اما باید بدونید که هر کاری که انجام می‌دید و هر فکری که فکر می‌کنید، بالاخره  روی بدن‌تون تاثیر می‌گذاره.

 

احتمال ابتلا به اختلال‌های روانی را بالا می‌برد

یه مطالعه در سال 2013 در مجله روانشناسی غیرطبیعی (Abnormal Psychology) منتشر شد که نشون داد بیش از حد فکر کردن به اشتباهات و مشکلات، خطر ابتلا به اختلالاتی مثل اضطراب، افسردگی، استرس پس از سانحه و شخصیت مرزی رو افزایش میده. (ارتباط نشخوار فکری و افسردگی رو اینجا کامل توضیح دادم)

یکی دیگه از عوارض نشخوار ذهنی اینه که به سلامت روان آسیب میرسونه که باز هم خودش منجر به تفکر بیش از حد میشه و یه چرخه معیوب دیگه رو به وجود میاره.

 

اشتها را دستکاری می‌کند

عوارض نشخوار فکری می‌تونه خودش رو به شکل حوصله نداشتن برای غذا خوردن، یا برعکس به شکل زیاد غذا خوردن (به عنوان یه مکانیسم مقابله برای تسکین یا منحرف کردن افکار) هم نشون بده.

مسئله اینجاست که هیچکدوم از این رویه‌ها روش مناسبی برای آور تینکینگ نیست؛ چون هم کم‌خوری و هم پرخوری بالاخره بدن رو با مشکل روبه‌رو میکنه.

 

خلاقیت را کاهش می‌دهد

متخصصان مغز و اعصاب استنفورد مطالعه‌ای انجام دادند که در اون تجهیزات تصویربرداری از مغز رو به شرکت‌کنندگان متصل کردند، و بعد از اونها خواستند مجموعه‌ای از تصاویر ساده تا سخت رو بکشند. ترسیم تصاویر سخت دشوارتره، بنابراین طبیعیه که به تفکر بیشتری احتیاج داشته باشه.

محقق‌ها متوجه شدند که نقاشی تصاویر سخت‌تر خلاقیت کمتری دارند و برعکس، نقاشی‌های ساده‌تر خلاقانه‌تر هستند. برخلاف تصور رایج که فکر کردن بیش از حد می‌تونه به پیدا کردن راه‌حل‌های جدید کمک کنه، اورتینکینگ می‌تونه خلاقیت شما رو رسما مختل کنه.

 

روی مهارت‎‌های اجتماعی تاثیر می‌گذارد

یکی دیگه از عوارض نشخوار فکری تحت تاثیر قرار گرفتن مهارت‌های اجتماعی شما در ارتباط با دیگرانه. وقتی مدام به این فکر می‌کنید که حتما فلانی‎ها از شما خوش‌شون نمیاد و موارد مشابه، این باعث ترس و اجتناب از موقعیت‌های اجتماعی میشه. و ممکنه هیچوقت با اون “فلانی” خاص حتی حرف هم نزنید.

با فرض اینکه مردم درباره شما چطور فکر می‎‌کنند، ممکنه فرصت‌‎های اجتماعی و دوستان زیادی رو از دست بدهید. اما بیشتر اوقات این نشخوار ذهنیه که باعث میشه شما چنین رفتاری داشته باشید، و نه خود شخص.

عوارض نشخوار ذهنی شما چیست؟

اگه بیش از حد فکر می‌کنید، مطمئن باشید که تنها نیستید. طبق مطالعه‌هایی که انجام شده، 73 درصد از افراد 25 تا 35 ساله و 52 درصد از افراد 45 تا 55 ساله افکارشون رو نشخوار می‌کنند. این کاری عادی و انسانیه، اما گم شدن در افکار منفی خیلی ساده می‌تونه شما رو غرق کنه.

اگه شما هم چندتا از این عوارض نشخوار فکری رو تجربه کردید، حتما برای رفع اونها برنامه‌ای بچینید. شاید راه های جلوگیری از overthinking مثل یوگا، مدیتیشن یا نوشتن افکار بهتون کمک کنه.

منتظر نظرات‌تون در این‌باره هستم؛ و اگه مایل‌اید از سایت و ادامه فعالیت‌اش حمایت کنید، می‌تونید از طریق «حامی باش» اقدام کنید.

نوشته شده توسط
دیدگاه‌ها

9 پاسخ

  1. خوب من که اوتینگ دارم
    ورزش دارم . پیاده روی . بدو بدو و…
    رژیم دارم و از ۹٪ مغزم استفاده میکنم و همش بخاطر اورتینکه
    به مزایاش هم نگاه کنید

  2. من هم اورتینکینگ دارم هم افسردگی هم اعتیاد هم درونگرام
    در اصل مصرف میکنم که از شر اورتینکینگ راحت شم و مغزم خاموش شه همش به چیزای بد فکر میکنم همه پشت کردن بهم خانواده و تقریبا بیشتر دوستام حتی صمیمی ترینشون
    از همه و همچی بدم میاد وقتیم تنهام خیلی زیاد فکر میکنم برای اینکه ازش در برم هرشب یا چِتَم یا مست نمیدونم چیکار کنم زندگیم به معنای واقعی داره متلاشی میشه تمام این علائم رو هم دارم
    هیچی یادم نمیمونه چیزای جدید یاد نمیگیرم داخل محل کارم به همین دلیل همش باعث تمسخر قرار میگیرم که منتهاش یا دعوا میشه اخراج میشم یا همش محل کارم رو تغییر میدم
    خیلی سخت میتونم مطالعه کنم همش جهش فکری دارم یه مطلبو ۷،۸بار باید بخونم تا بفهمم تازه، وسطاش یهو ذهنم درگیر یه چیز دیگه میشه
    تا امشب فهمیدم چه مرگمه راحلش چیه؟شدید به کمک نیاز دارم

    1. سلام دوستِ بی نامِ من؛

      نظر تکان‌دهنده‌ای برامون گذاشتی.
      ای کاش در این زمینه تخصص قابل اتکایی داشتم و می‌تونستم کمک مطلوبی پیشنهاد بدم.
      فکر می‌کنم برای استارت سفر بهبودت بهتره وابستگی‌ات به یک سری چیزها رو از بین ببری یا حداقل بسیار کاهش بدی. بعد از اون، به کمک متخصص (مثلا تراپیست یا روانکار) موارد ذهنی و روانی رو تحت کنترل در بیار.

      مخلص کلام اینکه سرِ سلامت بدنی و ذهنی‌ات ریسک نکن، و از کمک گرفتن (به خصوص از افرادی که دانش‌اش رو دارند) استقبال کن.
      اگر این مطلب کوچکترین کمکی بهت کرده خوشحالم، و امیدوارم به زودی اتفاقات و شرایط بهتری رو تجربه کنی.

      1. سلام من یه دانشجو هستم و به شدت به همه چیز خیلی بیشتر از حد معمول اهمیت میدم و همه چیز رو واسه خودم بزرگ‌میکنم و راجب هر اتفاق کوچک و بیهوده ای ساعت ها فکر میکنم و استرس میکشم جوری که دچار معده دردم میشه و کل سیستم بدنم بهم میریزه
        همین باعث شده خیلی کم بتونم ارتباط برقرار کنم و یک فرد درونگرا و کاملا غیر اجتماعی بشم و حتی تو جمع خیلی کم صحبت کنم و درواقع از فکر اینکه دیگران راجبم چی فکر میکنن خودم رو کاملا از همه چیز دور میکنم
        شدیدا این مسئله اذیتم میکنه و نمیدونم چیکار باید بکنم خوشحال میشم کمکم کنید🙏🏻

    2. سلام من میدونم چی میگی ببین هر شهری که هستی حتما پیگیری کن جلسات (نرو فیت بک)رو برو بهترین چیزی که میتونه کمکت کنه همینه بدون عوارضه ارومت میکنه به خودت میای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته‌ها