12 راهکار عملی برای بهتر کنار اومدن با اورتینکرها

12 راهکار عملی برای کنار آمدن با اورتینکرها

آیا دوست، همکار، خواهر/برادر یا پارتر شما اورتنیکره؟ و به این فکر می‌کنید که چطور باید با این موجود، افکار تمام‌نشدنی درباره بدترین اتفاقات ممکن، اضطراب و استرس (معمولا) غیر ضروریِ اون رفتار کنید؟

اگر بله، با من همراه باشید تا با 12 راهکار عملی برای بهتر کنار اومدن با اورتینکرها و کنترل نشخوار فکری بی‌امان اونها آشنا بشید.

1. سعی نکنید اونها رو تغییر بدید

بعله دوستان، اولین و مهمترین چیزی که باید موقع برخورد با اورتینکرها بدونید، اینه که اصلا سعی نکنید اونها رو تغییر بدید. این کار حتی اگر شدنی باشه، از شما برنمیاد و بهتره آموزش تکنیک‌های کنترل فکر بیش از حد به فرد رو به تراپیست‌اش بسپارید.

اورتینکری که روبه‌روی شماست، همونیه که هست؛ حالا هرچقدر می‌خواید بهش بد و بیراه بگید یا مسخره‌اش کنید یا بهش خشم بگیرید و … . این رفتارها (به جای پذیرش فرد) شرایط رو بغرنج‌تر هم می‌کنه و باعث رنجش و ناامیدی اون هم میشه. پس بهتره اونها رو همون‌طور که هستند بپذیرید.

 

2. صبور باشید

اگر صبرتون خوب نباشه، معمولا نمی‌تونید با یه اورتینکر رابطه نزدیکی برقرار کنید. سر و کله زدن با این افراد می‌تونه چالش‌برانگیز باشه، چون اونها معمولا عادت دارند هر موقعیتی رو بیش از حد تجزیه و تحلیل کنند؛ که ممکنه باعث بشه زمان زیادی رو برای تصمیم‌گیری صرف کنند یا دائما افکار و تصمیمات‌شون رو زیر سوال ببرند.

برای داشتن رابطه موثر با اورتینکرها، لطفا نسبت بهشون صبور باشد (لزوما صبر ایوب لازم نیست) چون اونها به زمان بیشتری برای پردازش اطلاعات نسبت به دیگران احتیاج دارند.

 

3. تشویق‌شون کنید تا استراحت کنند

فکر کردن مداوم هم از نظر ذهنی و هم جسمی می‌تونه خیلی خسته‌کننده باشه. پس اگه با آدمی ارتباط دارید که درگیر نشخوار ذهنیه، مهمه هر از گاهی تشویق‌اش کنید که استراحت کنه. این بهش کمک می‌کنه تا آروم و یه جورایی ری‌شارژ بشه و در دریای سهمگین اورتینکینگ غرق نشه.

نکته: معمولا بعیده که با گفتن “برو یکم استراحت کن”، اورتینکر مدنظر بره استراحت کنه و به چیزی فکر نکنه (اغلب موقع استراحت افکارشون رو نشخوار می‌کنند)؛ پس این پیشنهاد رو با یه فعالیت چاشنی کنید، مثلا با هم چیزی درست کنید، قدم بزنید، فیلم ببینید و از این چیزا.

 

4. کمک‌شون کنید تا روی زمان حال تمرکز کنند

اورتینکرها معمولا یا روی اشتباهات گذشته تمرکز می‌کنند یا نگران مشکلات آینده هستند. این می‌تونه به احساس اضطراب و استرس اونها دامن بزنه. چرا؟ چون باعث میشه مدام توی ذهن‌شون بمونند و اصلا ازش بیرون نیان.

تو این شرایط، یکی از راه‌های کمک به افراد اورتینکر اینه که تشویق‌شون کنید روی زمان حال تمرکز کنند. با به اصطلاح “در لحظه زندگی کردن”، فرد می‌تونه شکرگزارِ داشته‌های امروز باشه و از نگرانی‌هاش کم بشه.

 

5. بدون قضاوت بهشون گوش بدید

اورتینکرها بیشتر از افراد عادی به کسایی احتیاج دارند که بدون قضاوت بهشون گوش بده. و خب این هم می‌تونه مشکل‌ساز بشه؛ چرا؟ چون ممکنه شنونده‌ی فرضیِ ما بیفته توی دام تلاش برای رفع مشکلات اونها یا ارائه مشاوره.

نیت خیرخواهانه‌ایه، اما تقریبا 90% مواقع فقط کافیه که بهشون گوش بدید و بگید که کنارشون هستید. اینکار به شدت می‌تونه در اونها احساس آرامش ایجاد کنه، و باعث شه کمتر بین افکارشون احساس تنهایی کنند.

 

6. کمک‌شون کنید مکانیسم‌های مقابله‌ای سالم ایجاد کنند

اورتینکرها ممکنه برای کنار اومدن با افکارشون به مکانیسم‌های مقابله‌ای (Coping Mechanisms) ناسالم روی بیارن؛ از منزوی شدن و پرخوری عصبی بگیرید، تا الکل و مواد مخدر و … در شرایط بغرنج‌تر.

کمک به اونها برای پیدا کردن مکانیسم‌های مقابله‌ایِ سالم مثل ورزش کردن یا یادداشت روزانه خیلی مهمه، تا بتونند با افکارشون سالم برخورد کنند.

 

7. حامی اما صادق باشید

قطعا حمایت کردن از اورتینکر مورد علاقه‌تون فوق‌العاده حیاتیه، اما باید درباره محدودیت‌هاتون هم با اونها صادق باشید. بهشون بگید که کنارشون هستید؛ اما ممکنه همیشه نتونید همه‌چیز رو رها کنید تا (برای مثال) اونها بتونند درباره افکارشون با شما صحبت کنند. اینکار از بروز نارضایتی برای هردو طرف جلوگیری می‌کنه.

 

8. اونها رو به گفت‌وگوی مثبت با خودشون تشویق کنید

خیلی از ما عادت به حرف زدن با خودمون داریم. اما صدایی که توی سر اورتینکرهاست، زبونِ به شدت تند و تیز، نامهربون و منفی‌ای داره. خودگوییِ منفیِ اورتینکرها می‌تونه اونها رو توی دور باطل افکار منفی بندازه.

برای همین شما باید تشویق‌شون کنید تا با خودشون گفت‌وگوی مثبت داشته باشند؛ مثلا ویژگی‌های مثبت یا درستاوردهاشون رو بهشون یادآوری کنید. اینکار می‌تونه به شکستن چرخه تفکر منفی و بهبود خلق و خو و دیدگاه آنها درباره زندگی کمک کنه.

 

9. افکارشون رو به چالش بکشید

گفتم که اورتینکرها معمولا توی مارپیچ‌های دور و درازی از افکار منفی (و البته غیر واقعی) گیر می‌کنند. شما اینجور مواقع باید این افکار رو به چالش بکشید و از فرد بخواید به واقعیت‌ها به طور عینی نگاه کنه.

اینکار باعث میشه سریع‌تر متوجه بشن که شاید افکارشون اونقدر که فکر می‌کنند دقیق یا واقع‌بینانه نیست، و دیدگاه‌شون رو متعادل‌تر و واقعی‌تر کنند.

 

10. الگوهای فکری مثبت رو تشویق کنید

تشویق اورتینکرها به تمرکز روی افکار مثبت و ایجاد الگوهای فکری سالم هم خیلی مهمه، مثلا از طرق تمرکز روی نکات مثبت زندگی یا تعیین اهداف واقع بینانه (و قابل دسترس). انجام اینکار بهشون کمک می‌کنه تا از چرخه افکار منفی بیرون بیان و بیشتر روی چیزای خوب تمرکز کنند.

 

11. کمک‌شون کنید یه خروجی سازنده و خلاقانه پیدا کنند

خیلی از اورتینکرها افراد خلاقی هستند که برای ایده‌هاشون به یه خروجیِ خلاقانه احتیاج دارند. تشویق اونها به نوشتن، نقاشی، مجسمه‌سازی یا … می‌تونه خروجیِ مثبتی باشه برای افکارشون؛ و از غرق شدن اونها در ذهن‌شون جلوگیری کنه.

 

12. رفتن پیش تراپیست رو پیشنهاد کنید

نهایتا، بعضی وقتا فرد باید دنبال کمک متخصص باشه تا بتونه به مشکلات‌اش غلبه کنه. اگر حس می‌کنید این چیزیه که اورتینکر مدنظرتون بهش احتیاج داره، حتما تشویق و حمایت‌اش کنید تا بره دنبال اینکار و تا زمان جواب گرفتن بهش پایبند بمونه.

شما با اورتینکرهای زندگی‌تون چطور کنار میاید؟

اگر می‌خواید با فردی که درگیر نشخوار فکریه رابطه سازنده‌ای داشته باشید، فراموش نکنید که صبر و درک شاه‌کلیدهای اینکاره.

کمک کردن به این افراد می‌تونه یه فرآیند طولانی باشه، اما با صرف زمان و تلاش کافی، اونها می‌تونند یاد بگیرند که افکارشون رو بهتر کنترل و مدیریت کنند. لطفا در طول این مسیر صبور باشید و ازشون حمایت کنید.


 

اگه مایل‌اید از سایت و ادامه فعالیت‌اش حمایت کنید، می‌تونید از طریق «حامی باش» اقدام کنید

نوشته شده توسط
دیدگاه‌ها

3 پاسخ

  1. سلام.من مدتیه با یک خانوم اشنا شدم و واقعا دوستش دارم و میخام کنارش بمونم.از قبل شکلگیری رابطه ب من هشدار داده بود ک اورتینگ شدیدی داره و دست خودش نیست
    من همیشه مهربون بودم همبشه سعی کردم ک باهاش صحبت بکنم.ولی الان اون از من داره دور میشه،بهم گفته ک ب اندازه ای ک تو برای من وقت میزاری و تو توجه ب من میکنی.من نمیتونم برای تو وقت بزارم احساس میکنم ازت داره سواستفاده میشه و حس خوبی ب خودم ندارم..
    ب دلیل ب شدت پر بودن تایمش وقت نداریم ک صحبت بیشتری بکنیم و حس میکنم دیگه منو کنار گذاشته
    واقعا نیاز ب راهنمایی دارم نیاز ب کمک دارم

    1. سلام امین عزیز؛
      بابت شرایطی که تجربه می‌کنی متاسفم؛ اما من آدم مناسبی برای ارائه راهنمایی نیستم چون متخصص نیستم. شاید بهتر باشه با یک مشاور ارتباط بگیری.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته‌ها