مزایای حرف زدن با خود

مزایای حرف زدن با خود!

شما هم با خودتون حرف میزنید؟ منظورم با صدای بلنده، نه فقط زیر لب یا توی ذهن‌تون. تقریبا همه این کار رو انجام میدن.

این عادت معمولا در دوران کودکی شروع میشه، و به راحتی میتونه در مه نهادینه بشه. حتی اگر فکر نمی‌کنید حرف زدن با خودتون یه اختلال روانیه (و نیست)، ممکنه براتون جالب باشه که دیگران چه فکری می‌کنند درباره شما میکنن، مخصوصا اگه در محل کار یا موقع خرید هم با صدای بلند فکر کنید.

اگر نگرانید که این عادت عجیب باشه، شاید دونستن مزایای حرف زدن با خود نظرتون رو عوض کنه. در ادامه این مزایا رو بررسی می‌کنیم. بعد از اوت هم چندتا نکته بهتون می‌گم تا بتونید از فواید حرف زدن با خود بیشترین استفاده رو ببرید.

 

بهتون کمک میکنه چیزایی که گم کردید رو پیدا کنید

احتمالا این یکی از فان‌ترین مزایای حرف زدن با خودمون هست. فکر کنید بالاخره لیست بالابلند چیزایی که لازم دارید رو نوشتید، و حالا دارید آماده میشید تا به فروشگاه بروید. اما لیست رو کجا گذاشتید؟ توی خونه راه میرید و غر می‌زنید: لیست خرید، لیست خرید …

خب، لیست خرید نمیتونه جوابتون رو بده، اما طبق تحقیقات انجام شده در سال 2012، گفتن نام هر چیزی که به دنبال آن هستید با صدای بلند (به جای فکر کردن درباره اون) بهتون کمک میکنه که اون رو راحت‌تر پیدا کنید. اما چرا؟

وقتی بلند اسم اون “چیز” رو میگید، شنیدن اسمش به مغزتون یادآوری میکنه که دنبال چی هستید. این به شما کمک میکنه اون رو تجسم (visualize) و راحت‌تر پیدا کنید.

 

افزایش تمرکز هم از مزایای حرف زدن با خود هست

به آخرین باری که یه کار سخت انجام دادید فکر کنید. مثلا شاید تصمیم گرفتید فن بی‌جون لپ‌تاپ‌تون رو خودتون درست کنید. احتمالا موقع انجام اینکار، حداقل یکی دوبار احساساتتون رو با صدای بلند ابراز کردید:

  • “ای بابااااا”
  • “ای تو روحت!”
  • و ….

احتمالا سر سخت‌ترین قسمت‌ها دوباره مراحل رو با صدای بلند مرور کردید، یا به خودتون دلداری دادید. در آخر، شما موفق شدید، و بخشی از این موفقیت رو مدیون فواید حرف زدن با خود در تنهایی هستید.

توضیح دادن فرآیندها به خودتون با صدای بلند میتونه بهتون کمک کنه راه حل‌ها رو سریع‌تر پیدا و مشکل رو حل کنید. چون اینکار بهتون کمک میکنه روی هر مرحله تمرکز کنید.

پس دفعه بعد که دارید کار مشابهی انجام میدید از خودتون سوال بپرسید، حتی سوال ساده‌ای مثل: “اگه این قطعه رو اینجا بگذارم، چه اتفاقی میفته؟” یکی از مزایای حرف زدن با خود همین هست که بهتون اجازه میده روی کاری که دارید انجام میدید، بهتر تمرکز کنید.

 

انگیزه‌تون رو بیشتر می‌کنه

یکی دیگه از مزایای حرف زدن با خود اینه که انگیزه شما رو بالا میبره. زمانی که احساس می‌کنید گیر افتادید یا به چالش کشیده شدید، یه کم مثبت حرف زدن با خودتون میتونه معجزه کنه.

وقتی که کلمه‌ها و عبارت‌های تشویقی رو با صدای بلند میگید (به جای اینکه بهشون فکر کنید)، در واقع دارید اونها رو تقویت می‌کنید. اصولا شنیدن چیزی به تقویت اون کمک میکنه.

با این حال، یک چیزی رو باید در نظر داشته باشید. تحقیقات انجام شده در سال 2014 نشون میده که این مدل انگیزه دادن به خود، زمانی بهترین نتیجه رو داره که با خودتون به صورت دوم یا سوم شخص صحبت کنید.

مثلا نگید: “من میتونم این کار رو انجام دهم”. به جاش از اسم‌تون استفاده کنید، یا مثلا بگید: “کارت عالیه؛ تا الان هم خیلی جلو اومدی، فقط یه کم دیگه”

وقتی با ضمایر دوم یا سوم شخص با خودتون صحبت می‌کنید، انگار دارید با یه شخص دیگه صحبت می‌کنید. این می‌تونه در موقعیت‌هایی که استرس دارید، فاصله عاطفی ایجاد کند و به تسکین‌تون کمک کنه.

 

پردازش بهتر احساسات دشوار هم از فواید حرف زدن با خوده

اگه با احساسات دشوار دست و پنجه نرم می‌کنید، صحبت کردن درباره‌شون به شما کمک میکنه تا اونها رو بهتر بفهمید.

برخی از احساس‌ها و تجربه‌ها انقدر عمیق و شخصی هستند، که ممکنه تا مدتی مایل نباشید اونها رو با کسی (حتی افراد قابل اعتماد زندگی‌تون) به اشتراک بگذارید؛ و اول بخواید خودتون خوب هضم‌شون کنید.

وقت گذاشتن برای این احساسات به شما کمک می‌کنه تا اونها رو بشکافید، و نگرانی های بالقوه رو از نگرانی‌های واقعی‌تر جدا کنید.

مشخصا می‌تونید این کار رو توی ذهن‌تون یا روی کاغذ هم انجام بدید. اما برای بهره بردن از مزایای حرف زدن با خود، اونها رو بلند بگید تا واقعی‌تر بشن. با اینکار از شدت آزاردهنده بودن‌شون هم کم میشه، و اونها رو قابل کنترل‌ترمیکنه.

ابراز احساسات به این روش به شما کمک می‌کنه تا اونها رو قبول کنید و باهاشون کنار بیاید. این کار به نوبه خود تأثیر اونها رو هم کاهش میده.

 

چطور فواید حرف زدن با خود رو به حداکثر برسونیم؟

احتمالا حالا درباره حرف زدن با خود در تنهایی احساس بهتری داریدو عجیب هم نیست، خودگویی واقعا میتونه ابزاری قدرتمند برای تقویت سلامت روان و عملکرد شناختی ما باشه.

با این حال، مثل همه ابزارها، شما باید از اون به درستی استفاده کنید. این نکات میتونه به شما کمک کنه تا مزایای حرف زدن با خود رو به حداکثر برسونید.

 

از کلمه‌ها و عبارات مثبت استفاده کنید

هرچند انتقاد کردن از خودمون گزینه خوبی برای مسئولیت‌پذیری و موندن در مسیر درست هست، اما معمولا اونطور که باید فایده‌ای نداره.

سرزنش کردن یا تند صحبت کردن با خودمون به خاطر نتایج ناخواسته روی انگیزه و اعتماد به نفس ما تأثیر میذاره که اصلا خوب نیست. پس مثلا به جای اینکه بگید: “به اندازه کافی تلاش نمیکنی، تو هیچوقت موفق نمیشی!”

بگید: “خیلی تلاش کردی، درسته که زمان می‌بره، ولی تو مطمئنا میتونی انجامش بدی. ادامه بده و ناامید نشو”

 

از خودتون سوال بپرسید

وقتی می‌خوابد درباره چیزی بیشتر بدونید، چکار می‌کنید؟ سوال می‌پرسید، درسته؟

البته پرسیدن سوالی که نمی‌تونید بهش جواب بدید، معجزه نمیکنه تا پاسخ صحیح رو پیدا کنید. به جاش بهتون کمک میکنه تا هرکاری که می‌خواید انجام بدید رو بهتر بفهمید، و قدم بعدی‌تون رو مشخص کنید.

گاهی ممکنه واقعا جواب رو بدونید، حتی اگه متوجه نباشید. وقتی از خودتون می‌پرسید: “الان چی میتونه کمک کنه؟” یا “این چه معنی‌ای داره؟” سعی کنید به سؤال خودتون جواب بدید. اگه بتونید توضیح رضایت‌بخش و قابل قبولی به خودتون بدید، احتمالا متوجه می‌شید که چه خبره.

 

توجه کنید و توجه کنید

حرف زدن با خود و جواب دادن، مخصوصا وقتی که استرس دارید یا سعی می‌کنید چیزی رو بفهمید، بهتون کمک میکنن تا احساسات و دانش‌تون از اون موقعیت رو بررسی کنید.

اگر موقع حرف زدن با خود در تنهایی واقعا به چیزی که میگید گوش نمی‌کنید، اینکار فایده زیادی نخواهد داشت.

شما خودتون رو بهتر از هر کس دیگه‌ای می‌شناسید، پس وقتی که احساس می‌کنید گیر کردید یا ناراحتید، با این آگاهی هماهنگ بشید. این بهتون کمک می‌کنه دلیل این حالت‌ها رو بهتر پیدا کنید.

از حرف زدن با خود و جواب دادن درباره احساسات دشوار یا ناخوشایند نترسید. اونها ممکنه ترسناک به نظر برسند، اما یادتون نره که شما امن‌ترین محل برای خودتون هستید.

 

خب، نتیجه؟

عادت دارید موقع پیاده‌روی برنامه‌هاتون رو با صدای بلند تعریف کنید؟ با خیال راحت ادامه بدید! هیچ‌چیز غیرعادی یا عجیبی درباره حرف زدن با خود از نظر روانشناسی وجود نداره.

اگه حرف زدن با خود در تنهایی و جواب دادن باعث ناراحتی شما میشه یا مشکلات دیگه‌ای ایجاد می‌کنه، یه درمانگر می‌تونه بهتون شما کمک کنه.

 

منتظر نظرها و تجربه‌هاتون در این رابطه هستم؛ و اگه مایل‌اید از سایت و ادامه فعالیت‌اش حمایت کنید، می‌تونید از طریق وب‌سایت «حامی باش» اقدام کنید.

نوشته شده توسط
دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته‌ها