اضطراب چیست

اضطراب چیست؟ (از دلایل و علائم تا درمان و پیشگیری)

شاید برای خیلی‌ها عجیب باشه، اما اضطراب (مثل بسیاری از احساسات به اصطلاح منفی) یه احساس طبیعی و معمولا سالمه. با این وجود می‌تونه باعث یه سری علائم فیزیکی هم بشه، مثل لرزیدن یا عرق کردن.

همیشه راه‌هایی برای کنترل این حالات هست (که خود فرد هم می‌تونه انجام‌شون بده)، اما وقتی یه نفر مدام سطح بالایی از اضطراب رو تجربه می‌کنه، ممکنه با یه اختلال جدی سر و کار داشته باشیم.

اضطراب به شکل‌های مختلفی افراد رو تحت تاثیر قرار میده. گاهی اوقات این حس ترس و نگرانی با گذشت زمان از بین نمی‌ره و حتی بدتر میشه. اینجاست که لازم میشه بدونیم اضطراب یعنی چه، چه انواعی داره، نشونه‌هاش چیه، چطور درمان میشه و …

در آرشیو مقالات اضطراب، قصد داریم این عارضه و روش سر و کله زدن با اون رو به شکلی کاربردی (و نه چندان پزشکی و علمی) بررسی کنیم. اما نمیشد اینکار رو بدون یه مقاله پایه و کامل درباره اضطراب استارت زد.

به همین خاطر، اینجا به شکل اصولی و خلاصه خواهیم دید اضطراب چیست، چه انواع و علائمی داره، و اینکه راه‌های کنترل و درمان اضطراب چیه.

اضطراب چیه؟ اضطراب به زبان ساده

یکی از پاسخ‌های فنی به سوالِ اضطراب چیست، اینه: “احساساتی که با احساس تنش، افکار نگران‌کننده و تغییرات فیزیکی مثل افزایش فشار خون مشخص می‌شود

اختلالات اضطرابی از جمله عارضه‌های سلامت روان هستند که باعث عصبی بودن، ترس، دلهره و نگرانی مفرط میشن. این اختلال‌ها نحوه پردازش احساسات و رفتار فرد رو تغییر میده؛ باعث ایجاد علائم فیزیکی هم میشن. اضطراب خفیف یه حالت مبهم و ناراحت‎کننده داره، اما اضطراب شدید می‌تونه جدا روی زندگی روزمره تأثیر بذاره.

آمار و اعدادِ مربوط به این اختلال رو که ببینیم، متوجه می‌شیم اضطراب تقریبا شایع‌ترین گروهِ بیماری‌های روانی در دنیاست (انواع اضطراب رو در ادامه بررسی می‌کنیم) و آدمای زیادی رو تحت تاثیر قرار میده؛ با این وجود، درصد کمی از این افراد می‌دونن که اضطراب چیه و برای درمان اون اقدام جدی انجام میدن.

و دقیقا به خاطر همینه که باید بدونیم اضطراب چیست؛ تا بتونیم فرق بین احساس اضطراب عادی و اختلال اضطرابی که نیاز درمان جدی داره رو تشخصی بدیم. در ادامه درباره فرق اضطراب و اختلال اضطراب، انواع اضطراب و راه‌های موجود برای درمان صحبت می‌کنیم.

اضطراب چه زمان به درمان احتیاج داره؟

هرچند اضطراب می‌تونه ما رو ناراحت کنه و روتین ما رو بهم بزنه، اما این حالت همیشه یه وضعیت پزشکی نیست. اجازه بدید بیشتر توضیح بدم.

 

اضطراب چیست؟

وقتی یه نفر با محرک‌‎های بالقوه‌ی مضر یا نگران‎‌کننده مواجه میشه، احساس اضطراب نه تنها طبیعیه، بلکه برای بقا (Survival) ضروریه؛ دقیقا مثل سایر احساسات منفی، همون‌طور که در مقاله «فواید خشم» گفتم.

از ابتدای تاریخ بشر، نزدیک شدن شکارچی‌ها و خطرهای بالقوه، زنگ خطرِ بدن رو به صدا درمیاره تا به اون امکان اقدام و فرار بده. این هشدارها معمولا خودشون رو به شکل بالا رفتن ضربان قلب، تعریق و افزایش حساسیت به محیط اطراف نشون میدن.

حس کردن خطر باعث ترشح آدرنالین میشه. همین موضوع باعث ایجاد واکنش‌های اضطرابی در فرآیندی به نام «پاسخ جنگ یا گریز» میشه. این انسان رو برای مقابله فیزیکی یا فرار از تهدیدهای احتمالی برای ایمنی آماده می‌کنه.

یه توضح کوتاه: این واکنش (که در انگلیسی Fight-or-Flight Response نام داره)، یک واکنش فیزیولوژیکه که جانورها در پاسخ به ادراکات‌شون در موقعیت‌های خطرناک برای حمله یا فرار برای نجات خودشون نشون میدن.

مسلما ما الان چندان نگران حمله حیوان‌های درنده و بزرگ نیستیم. به جای اینها، اضطراب(های) ما الان بیشتر حول کار، پول، زندگی خانوادگی، سلامتی و … می‌گرده. مواردی که توجه و انرژی‌مون رو می‌طلبه، بدون اینکه به طور خاص «پاسخ جنگ یا گریز» ما رو فعال کنه.

این عصبی بودنی که قبل از یه اتفاق مهم در زندگی یا در موقعیت‌های دشوار سراغ ما میاد، مثل پژواک طبیعی واکنش اصلی «جنگ یا گریز» می‌مونه. این موضوع هنوز هم می‌تونه برای بقا لازم باشه. برای مثال، اضطراب تصادف با ماشین موقع رد شدن از خیابان باعث میشه فرد به طور غریزی به هردو طرف برای اجتناب از خطر نگاه کنه.

 

اختلالات اضطرابی چیست؟

فکر می‌کنم حالا به خوبی بدونید اضطراب یعنی چه و از کجا نشات می‌گیره. حالا می‌خوایم ببینیم چه موقع به یه اختلال تبدیل میشه.

گاهی اوقات، مدت یا شدت احساس اضطراب می‌تونه بزرگ‌تر و فراتر از محرک اصلی یا همون عامل استرس‌زا باشه. علائم فیزیکی مانند افزایش فشار خون و حالت تهوع هم ممکنه ایجاد بشن. چنین واکنش‌هایی فراتر از اضطراب هستند؛ و اینجاست که با یه اختلال اضطرابی طرف هستیم.

در تعریف‌های فنی، این اختلال به شکل “افکار یا نگرانی‌های مزاحم و مکرر” توصیف میشه. و وقتی اضطراب به مرحله‌ی اختلال بودن برسه، می‌تونه در کارهای روزانه اختلال ایجاد کند.

علائم اضطراب چیست؟

معمولا وقتی در مقاله‌های علمی صحبت از علائم اضطراب میشه، منظور علائم اختلال‌های اضطرابی به طور کلی هست. اما علائمی که در ادامه می‌بینید، بیشتر مربوط به اختلال اضطراب فراگیر (Generalized Anxiety Disorder یا GAD) میشن:

  • بی‌قراری و ناآرومی
  • احساس نگرانی غیرقابل کنترل
  • تحریک‌پذیر شدن
  • مشکلات تمرکز
  • مشکلاتِ خواب (مثلا سخت به خواب رفتن یا خواب موندن)

 

شاید این علائم در زندگی روزمره طبیعی باشن، افراد مبتلا به GAD همیشه با اونها دست و پنجه نرم می‌کنند؛ یا اینکه با سطوح شدیدی از اونها مواجه هستن. اختلال اضطراب فراگیر می‌تونه به شکل نگرانی مبهم، ناراحت‌کننده یا اضطرابی شدیدتر که زندگی رو مختل می‌کنه، خودش رو نشون بده.

برای اطلاع از اینکه نشونه‌های انواع دیگه‌ی اضطراب چیست، بخش بعد رو ببینید.

انواع اضطراب چیست؟

کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات سلامت روان (ویرایش پنج) اختلالات اضطرابی را به چند نوع اصلی تقسیم می‌کنه.

در ویرایش‌های قبلی، اختلالات اضطرابی شامل اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و همچنین اختلال استرس حاد بود. با این وجود، این راهنما دیگه این عارضه‌ها رو تحت اضطراب گروه‌بندی نمی‌کنه.

در حال حاضر، انواع اختلالات اضطرابی شامل موارد زیر میشه:

 

اختلال اضطراب فراگیر

اضطراب فراگیر یه اختلال مزمن هست، که شامل اضطراب زیاد و طولانی‌مدت و نگرانی درباره اتفاقات، چیزها و شرایط میشه (شرایطی در زندگی که لزوما خاص و قابل توجه نیستند). این نوع شایع‌ترین اختلال اضطرابی هست، و افراد مبتلا به اون همیشه قادر به شناسایی علت اضطراب‌شون نیستند.

 

اختلال هراس

حملات کوتاه یا ناگهانیِ وحشت و دلهره شدید، مشخصه اصلی اختلال هراس (Panic Disorder) هست. این حمله‌ها می‌تونن باعث لرزش، گیجی، سرگیجه، حالت تهوع و مشکلات تنفسی بشن. معمولا وقتی حمله‌های پانیک رخ میدن، سریع تشدید میشن و بعد از 10 دقیقه به اوج خودشون میرسن. با این وجود، “پنیک اتک” می‌تونه تا چندساعت هم طول بکشه.

اختلال‌های هراس معمولا بعد از تجربه‌های ترسناک یا استرس طولانی‌مدت رخ میدن؛ البته که ممکنه بدون محرک هم ایجاد بشن. فردی که حمله پانیک رو تجربه می‌کنه، ممکنه به اشتباه فکر کنه با وضعیتی طرفه که زندگیش رو تهدید می‌کنه (مثلا تصور کنه داره سکته می‌کنه)؛ و در نتیجه برای جلوگیری از حمله‌های بعدی، تغییرات شدیدی در زندگی‌اش ایجاد کنه، تغییراتی که ممکنه خیلی هم مفید نباشن.

 

فوبیای خاص

منظور از فوبیاس خاص (Specific Phobia)، ترس غیرمنطقی و اجتناب از یک شی یا یک موقعیت خاص هست. این فوبیاها مثل بقیه اختلالات اضطرابی نیستند، چون به یه علت خاص مربوط میشن.

فردی که فوبیا داره احتمالا خودش می‌تونه متوجه بشه ترس‌اش غیر منطقی یا افراطیه، اما نمی‌تونه احساسات‌اش رو در مقابل اون عاملِ محرکِ خاص کنترل کنه. محرک فوبیای خاص هرچیزی می‌تونه باشه، از موقعیت‌های خاص و حیوان‌ها بگیرید، تا اشیاء بی‌جان.

 

آگورافوبیا (گذرهراسی)

آگورافوبیا (Agoraphobia) ترس و اجتناب از مکان‌ها، رویدادها یا موقعیت‌هایی هست که ممکنه فرار از اونها مشکل باشه؛ یا اینکه در صورت گرفتار شدن در اونها، کمک در دسترس نباشه.

این مشکل اکثرا با فوبیا از فضاهای باز و خارج از منزل اشتباه گرفته میشه. اما آگورافوبیا انقدرها ساده نیست. فرد مبتلا به آگورافوبیا ممکنه از ترکِ خونه، استفاده از آسانسور یا سوار وسایل نقلیه عمومی شدن بترسه.

 

لالی انتخابی

لالی انتخابی (Selective Mutism) نوعی اضطرابه که معمولا بعضی از کودکان تجربه‌اش می‌کنند؛ و باعث میشه نتونن در مکان‌های خاصی (مثل مدرسه) صحبت کنند؛ حتی وقتی مهارت‌های ارتباط کلامی عالی‌ای با افراد آشنا داشته باشن. لالی انتخابی می‌تونه شکل شدیدی از فوبیای اجتماعی باشه.

 

اضطراب اجتماعی

اختلال اضطراب اجتماعی (Social Anxiety Disorder) یا فوبیای اجتماعی (Social Phobia) مربوط به ترس از قضاوت منفی دیگران در موقعیت‌های اجتماعی، یا ترس از شرمساری عمومیه. این اختلال شامل طیفی از احساسات مثل ترس از صحنه، ترس از صمیمیت و اضطراب از تحقیر و طرد شدن هست.

اضطراب اجتماعی می‌تونه باعث دوری و کناره‌گیری افراد از موقعیت‌های عمومی و ارتباطات انسانی بشه، تا جایی که زندگی روزمره به شدت دشوار میشه.

 

اضطراب جدایی

مشخصه اصلی اختلال اضطراب جدایی (Separation Anxiety Disorder)، سطوح بالای اضطراب بعد از جدایی از فرد یا مکانی هست که برای احساس امنیت یا ایمنی داره. جدایی از این فرد/مکان می‌تونه گاهی منجر به علائم هراس یا همون پنیک بشه.

علت(های) اضطراب چیست؟

دلایل اختلال‌های اضطرابی بحث پیچیده‌ایه. بعضی از اونها ممکنه همزمان رخ بدن؛ بعضی‌هاشون ممکنه منجر به علائم دیگه بشن؛ و برخی ممکنه منجر به اختلال اضطرابی نشن، مگه اینکه یه علامت دیگه وجود داشته باشه.

اینها محتمل‌ترین علت‌های اضطراب هستن:

  • عوامل استرس‌‎زای محیطی، مثل مشکلاتِ محل کار و استرس شغلی، مشکل داشتن در روابط شخصی یا مسائل خانوادگی
  • ژنتیک، چون افرادی که اعضای خانواده‌شون دچار اختلال اضطرابی هستن، احتمال بیشتری داره که خود اونها هم این اختلال رو تجربه کنن.
  • عوامل پزشکی، مثل علائم یه بیماری دیگه، عوارض یه دارو، یا استرس ناشی از جراحی شدید یا بهبودی طولانی‌مدت
  • شیمیِ مغز، همانطور که روانشناس‌ها بسیاری از اختلالات اضطرابی رو به عنوان ناهماهنگی هورمون‌ها و سیگنال‌های الکتریکی در مغز تعریف می‌کنن.
  • ترک یک ماده اعتیادآور، که اثرات آون ممکنه تأثیر سایر علت‌های احتمالی رو تشدید کنه.

روش درمان اضطراب چیست؟

در شرایط جدی، ترکیبی از روان درمانی، رفتار درمانی و دارو برای این وضعیت تجویز میشه. البته وابستگی به الکل، افسردگی یا برخی شرایط دیگه گاهی اونقدر تأثیر قوی‌ای روی سلامت روان دارند که باید برای درمان اختلال اضطراب صبر کرد تا شرایط زمینه‌ای کنترل بشه.

 

خوددرمانی

در برخی موارد، فرد می‌تونه اختلال اضطرابی رو توی خونه و بدون کمک متخصص و نظارت بالینی درمان کنه. اما اگه فرد با اضطراب شدید یا طولانی‌مدت درگیر باشه، این روش احتمالا موثر نخواهد بود.

تمرین‌ها و اقداماتی که به درمان اختلال‌های اضطرابی خفیف‌تر، متمرکزتر یا کوتاه‌مدت وجود داره عبارت هستند از:

  • مدیریت استرس: یاد گرفتن مدیریت استرس می‌تونه به محدود کردن محرک‌های بالقوه‌ی اضطراب کمک کنه. مثلا فرد می‌تونه فشارها و ضرب‌الاجل روزهای آینده رو به این شکل سازماندهی کنه: لیستی برای کنترلِ وظایف دلهره‌آور تهیه کنه و متعهد بشه تا از کار یا … مرخصی بگیره و بهشون رسیدگی کنه.

 

  • تکنیک‌های ریلکسیشن: یه سری فعالیت‌های ساده می‌تونند به علائم ذهنی و جسمی اضطراب رو تسکین بدن، مثلا مدیتیشن، تمرین تنفس عمیق، حمام طولانی (دراز کشیدن در وان)، استراحت در تاریکی و یوگا.

 

  • مدیریت افکار: تمرین برای جایگزین کردن افکار منفی با افکار مثبت هم برای کنترل اضطراب بسیار مفیده. مثلا فرد مضطرب می‌تونه فهرستی از افکار منفی (که به خاطر اضطراب بهش هجوم میارن) رو تهیه کنه، و در کنار اون لیست دیگه‌ای از افکار مثبت و قابل باور رو بنویسه تا جایگزین اونها بشه. ایجاد تصویرهای ذهنی از رویارویی موفقیت‌آمیز و غلبه بر ترس‌های خاص هم بی‌تاثیر نیست، البته اگه علائم اضطراب به علت خاصی مثل فوبیا مرتبط باشه.

 

  • روابط انسانی: صحبت با افراد آشنا که حامی هستند، مثل یکی از اعضای خانواده یا یه دوست، هم همیشه کمک‌کننده‌ست.

 

  • ورزش: فعالیت بدنی می‌تونه تصویری که فرد از خودش داره رو ارتقا بده. همچنین، مواد شیمیایی‌ای رو در مغز آزاد می‌کنه که باعث ایجاد احساسات مثبت میشه.

 

مشاوره

همه ما می‌دونیم استانداردترین روش برای درمان اضطراب چیست: مشاوره روانشناسی. البته این می‌تونه شامل درمان شناختی-رفتاری (Cognitive-Behavioral Therapy یا CBT)، رواندرمانی یا ترکیبی از درمان‌ها باشه.

 

CBT

هدف این نوع روان‌درمانی شناخت و تغییر الگوهای فکری مضره، که تبدیل به پایه و اساس اضطراب میشه. در این فرآیند، متخصص‌های CBT امیدوارند که تفکر تحریف‌شده رو محدود کنند، و نحوه واکنش افراد به اشیا یا موقعیت‌هایی که باعث ایجاد اضطراب میشه رو تغییر بدن.

برای مثال، روان‌درمانگری که CBT رو برای اختلال هراس به کار می‌بره، سعی می‌کنه این واقعیت رو تقویت کنه که حملات پانیک حمله قلبی نیستند. قرار گرفتن در معرض ترس‌ها و محرک‌ها می‌تونه بخشی از CBT باشه. این افراد رو تشویق می‌کنه تا با ترس‌هاشون روبه‌رو بشن، و به کاهش حساسیت نسبت به محرک‌های اضطراب‌شون کمک می‌کنه.

 

داروها

اگر لازم باشه، متخصص‌ها از چند مدل دارو هم برای مدیریت اضطراب کمک می‌گیرن. داروهایی که بعضی از علائم فیزیکی و روانی اضطراب رو کنترل می‌کنند، اینها هستند: داروهای ضد افسردگی، بنزودیازپین‌ها، داروهای سه حلقه‌ای و مسدودکننده‌های بتا.

 

بنزودیازپین‌ها

پزشک‌ها بعضا اینها رو برای افراد خاصی اضطراب دارند تجویز کند. اگه اعتیادآور بودن این داروها رو بذاریم کنار، به جز خواب‌آلودگی، عوارض جانبی کمی دارند. دیازپام یا والیوم از بنزودیازپین‌هایی است هستند که معمولا تجویز میشن.

 

داروهای ضد افسردگی

کار اصلی این داروها معلومه، اما می‌تونن به اضطراب هم کمک کنند. در حال حاضر بیشتر از مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRI) استفاده میشه که عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای ضد افسردگی قدیمی‌تر داره. با این وجود، احتمالا هنگام شروع درمان عوارضی خواهند داشت، از جمله عصبانیت و حالت تهوع.

فلوکستین (پروزاک) و سیتالوپرام (سلکسا) هم سایر داروهای ضد افسردگی‌ای هستند که بعضا برای درمان اضطراب به کار میرن.

 

سه حلقه‌ای

داروهای ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای قدیمی‌تر از SSRIها هستند، و برای بیشتر اختلالات اضطرابی (جز OCD) فایده دارند. سرگیجه، خواب‌آلودگی، خشکی دهان و افزایش وزن از عوارض این داروهاست. ایمی پرامین و کلومیپرامین از نمونه‌های این داروها هستند.

 

داروهای دیگری که ممکنه برای درمان اضطراب استفاده بشن، عبارت‌اند از:

  • مهارکننده‌های (بازدارنده‌های) مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
  • مسدودکننده‌های بتا
  • بوسپیرون

راه جلوگیری از اضطراب چیست؟

مشخصا راه‌هایی برای کاهش خطر ابتلا به اضطراب و اختلال‌های اضطرابی وجود داره. فراموش نکنید که اضطراب یه عامل طبیعی در زندگی روزمره‌ست، و تجربه اون همیشه به معنی وجود اختلال در سلامت روان نیست.

برای کمک به تعدیل هیجانات اضطرابی، میشه کارهای زیر رو انجام داد:

  • مصرف کافئین، چای، نوشابه و شکلات رو کاهش بدید.
  • به یه رژیم غذایی سالم پایبند باشید.
  • سعی کنید الگوی خواب منظمی داشته باشید.
  • قبل از استفاده از داروهای بدون نسخه یا داروهای گیاهی (که ممکنه علائم اضطراب رو بدتر کنند) حتما با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
  • از مصرف الکل، حشیش و سایر مواد مخدر پرهیز کنید.

نظر شما درباره اضطراب چیه؟

«اضطراب» به خودی خود یه مریضی نیست، بلکه یه احساس طبیعی برای بقاست، مخصوصا وقتی که فرد خودش رو در معرض خطر می‌بینه. از طرف دیگه، «اختلال اضطراب» وقتی ایجاد میشه که واکنش فرد اغراق‌آمیز یا نامتناسب با محرک ایجادکننده‌ی اون باشه.

شما با چه درجه‌ای از اضطراب دست و پنجه نرم می‌کنید؟ از چه راهی برای کنترل و مدیریت اون استفاده می‌کنید؟ تجربه استفاده از دارو رو هم دارید؟

منتظر خوندن تجربه‌ها و نظرات‌تون هستم؛ و اگه مایل‌اید از سایت و ادامه فعالیت‌اش حمایت کنید، می‌تونید از طریق وب‌سایت «حامی باش» اقدام کنید.

نوشته شده توسط
دیدگاه‌ها

یک پاسخ

  1. دوست دارم بگم اضطراب یه واکنش دفاعیه بدن هست در برابر عدم توانایی تصمیم گیری درست، در برابر کمبود دانش و مهارت زندگی کردن و دست به ریسک های حساب نشده زدن تو هر زمینه ای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته‌ها