انواع درونگرایی

انواع درونگرایی؛ 4 تیپ انواع افراد درون گرا

هرچند که علم داره تو سروصورت خودش میکوبه که درونگرایی و برونگرایی اصلا وجود خارجی نداره (تو مقاله «درونگرایی چیست» کامل توضیح دادم)، این جامعه قدرتمندتر از همیشه داره فعالیت میکنه، و حتی درحال معرفی انواع درونگرایی به دنیا هم هست.

در این مقاله خواهیم دید که چه کسی برای اولین‌بار انواع درون گراها رو در چهار دسته اصلی قرار داد، چه اسمی روی اونها گذاشت، و ویژگی‌های اصلی هرکدوم از انواع درونگراها چی هست.

انواع درونگرایی؛ یک تاریخچه کوتاه

بیشتر افراد وقتی کلمه «درونگرا» به گوششون می‌خوره، به آدمی فکر می‌کنند که به طرز دردناکی خجالتیه و سعی میکنه به هر قیمتی از هرگونه تعامل انسانی دوری کنه.

بعضی‌ها تصورات ملایم‌تری درباره انواع افراد درون گرا دارند، و حتی با این افراد همذات‌پنداری هم می‌کنند؛ چون خودشون هم گاهی ترجیح میدن به جای بیرون رفتن، توی خونه بمونند و کتاب بخونند.

اما الان می‌دونیم که این دیدگاه‌ها درباره درونگرایی خیلی ساده‌انگارانه‌ست. روان‌پزشک کارل یونگ (که علم و علم‌دوستان تقریبا سایه‌اش رو با تیر میزنند) مفاهیم درون‌گرایی و برون‌گرایی رو حدود 1900 معرفی کرد و گسترش داد.

طبق گفته ایشون، یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای شناسایی انواع افراد درون گرا، اینه که ببینید چطور باتری تعاملات اجتماعی‌شون رو شارژ می‌کنند.

خلاصه بخوام بگم، منظورش این هست که درونگراها بعد از قرار گرفتن در جمع خسته میشن و باید مدتی تا دوباره تنها باشن تا شارژ بشن؛ اما برونگراها برعکس‌اند، و از در جمع بودن انرژی می‌گیرند.

از اون موقع تا الان، محقق‌های زیادی تلاش کردند تا تعریف درونگرایی رو روشن‌تر و واضح‌تر کنند.

در سال 2011، روانشناس‌ها جنیفر گرایمز (Jennifer Grimes)، جاناتان چیک (Jonathan Cheek) و جولی نورم (Julie Norem) تحقیقات مفصلی انجام دادند، و انواع درونگرایی رو به چهار دسته اصلی تقسیم کردند:

  • درونگرای اجتماعی (social)
  • درونگرای متفکر (thinking یا introspective)
  • درونگرای مضطرب (anxious)
  • درونگرای خویشتن‌دار یا محافظه‌کار (restrained)

البته جاناتان چیک معتقده بعضی از افراد درون گرا هم ترکیبی از هر چهار نوع هستند. در ادامه تعریف دقیق انواع درونگراها رو با هم بررسی می‌کنیم.

انواع افراد درونگراها

اگر شما خودتون درون گرا هستید، خیلی مفیده که نوعش رو بشناسید، اون رو بپذیرید، عملکرد ذهن‌تون رو بهتر درک کنید تا درونگرایی رو به ابرقدرت‌تون تبدیل کنید.

اگر هم خودتون رو درونگرا نمیدونید، با شناخت انواع درونگرایی قطعا بهتر میتونید با introvert های زندگی‌تون ارتباط برقرار کنید.

 

1. درونگرای اجتماعی

درونگراهای اجتماعی احتمالا شناخته‌شده‌ترین دسته بین انواع درونگراها هستند. این افراد همون درونگراهای کلاسیکی هستند که کم‌وبیش باهاشون آشنا هستیم.

درونگرای اجتماعی کسی هست که ترجیح میده بیشتر زمانش رو در تنهایی سپری کنه. چنین فردی همه تلاشش رو میکنه تا مطمئن بشه زمان مورد نیاز برای خودش رو داره؛ و اگه معاشرت کنه، با گروهی از دوستان نزدیکش خواهد بود.

دلیل اینکه یه درونگرای اجتماعی اینطور زندگی میکنه اینه که از ارتباط نزدیک و صمیمانه واقعا لذت می‌بره، و اگه برای مدت زیادی در جمع باشه، احساس خستگی میکنه.

همه اینها یعنی درونگرای اجتماعی خجالتی نیست و اضطراب هم نداره (برخلاف تصور عموم). این تیپ از انواع درونگراها به خاطر اینکه مضطرب نشن از جمع‌های شلوغ دوری نمی‌کنند، بلکه صرفا ترجیحات خاصی دارند که گاهی با دورکشی و بی‌تفاوتی هم اشتباه گرفته میشه.

اگر یه درونگرای اجتماعی هستید:

  • همیشه با خانواده یا گروه کوچکی از دوستانتون در تماس باشید که شما رو همون‌طوری که هستید می‌شناسند و می‌پذیرند.
  • طبیعت درونگراتون رو در آغوش بگیرید؛ مخصوصا وقتی که از شما میخواد برای شارژ انرژی‌تون کمی تنها باشید.
  • در یک جمع یا مهمانی، فقط برای خوشحال کردن دیگران خودتون رو بیش از حد تحت فشار قرار ندید.
  • پس از یک روز طولانی بین افراد متعدد، همیشه زمانی رو دور از سر و صدا بگذرونید.
  • اگر قرار Date طور دارید، اولا که به شهودتون توجه کنید، دوما حتما جاهایی قرار بذارید که اونجا کاملا راحت هستید و به small talk هم بسنده نکنید.

 

مهمترین خصوصیات انواع درونگراهای اجتماعی
  • مهمانی‌ها و جمع‌های صمیمی و کوچک رو ترجیح میدند.
  • با خوشحالی و به تنهایی بیرون میرن و مسافرت می‌کنند.
  • به کمی زمان در تنهایی نیاز دارند تا دوباره شارژ بشن، مخصوصا در یه رابطه.
  • دعوت به مهمانی‌های مختلف رو با خوشرویی قبول می‌کنند، ولی احتمالا بدون قصد جدی برای رفتن.

2. درونگرای متفکر

انواع درونگرایی مدل‌های مرموزتر و ناشناخته‌تری هم داره، مثل مدل متفکر. همونطور که از اسمش هم مشخصه، این افراد زمان زیادی رو در ذهن‌شون سپری می‌کنند.

این تیپ از انواع درونگراها دوست دارند به هر چیزی که می‌بینند و می‌شنوند فکر کنند. اونها دنیای درونی غنی و پیچیده‌ای دارند؛ به خاطر همین خیلی هم تعجب نداره که چرا انقدر تو سر خودشون پرسه می‌زنند.

اما این نباید باعث بشه تا فکر کنیم انواع افراد درون گرای متفکر جامعه‌گریز هستند. این افراد به شدت خوداندیش و درون‌نگر (self-reflective) هستند، در تجزیه و تحلیل ماهر هستند، و از تأثیری که حضورشون بر یک موقعیت خاص میذاره بسیار خودآگاه‌ هستند.

شاید فکر کنید انواع درونگراهای تو دنیای فانتزی خودشون گم میشن، ولی واقعیت اینه که اونها درگیر تفکر انتقادی عمیق هستند؛ مخصوصا بعد از خوندن یه کتاب یا تماشای یه فیلم.

اگر یه درونگرای متفکر هستید:

  • از قدرت‌تون استفاده کنید، و وارد حرفه‌ای بشید که برای انواع افراد درون گرا مانند شما مناسبه.
  • می‌دونم که همیشه غرق در افکارتون هستید، اما ارتباط با واقعیت ذو از دست ندید و روابط معناداری ایجاد کنید تا الهام‌بخش شما باشند.
  • حتما زمان و مکان خاصی رو برای انعکاس افکار و احساسات‌تون اختصاص دهید (مثلاً اونها رو بنویسید). اینکار به تقویت خلاقیت‌تون هم بسیار کمک میکنه.
  • در قرارهای Dateطور حتما راجع به شخصیت خودتون کمی توضیح بدید، تا وقتی برای جواب دادن به سوال‌ها مکث کردید، برداشت اشتباهی به وجود نیاد.

 

مهمترین خصوصیات درونگراهای متفکر
  • فوق‌العاده خودآگاه و از درونگراهای معمولی خویشتن‌نگرتر هستند.
  • شنونده‌های بسیار خوبی هستند (که اصولا از معروف‌ترین خصوصیات اخلاقی افراد درونگرا هم هست).
  • وقتی ازشون سوالی بپرسید، به احتمال نودونه درصد با مکث اونها و جمله “اجازه بدید درباره‌اش فکر کنم” روبه‌رو میشید.
  • موقع مطالعه، خواندن، یادگیری و تحقیق و تفحص در آرامش کامل هستند. اینکارها برای اونها مثل یه “پناهگاه ذهنی” عمل میکنه.

3. درونگرای مضطرب

انواع درونگرایی همیشه هم کارت‌های آروم و متفکر برای رو کردن نداره. برخلاف درونگراهای اجتماعی، این تیپ در تعامل با افراد واقعا چالش داره؛ چون ناآرامی درونی اونها میتونه رسما به اضطراب اجتماعی تبدیل بشه.

عملکرد این افراد ممکنه در جمع‌ها شدیدا تحت تاثیر قرار بگیره. به همین خاطر، معمولا دعوت به رویدادهای مختلف رو رد می‌کنند. نه به خاطر اینکه ترجیح قلبی‌شون اینه، بلکه به این خاطر که میدونن در جمع‌های شلوغ دچار اضطراب میشن.  

این مدل از انواع درونگراها معمولا در یک دور باطل گیر می‌کنند. اونها تجربه‌های آینده‌شون رو بر اساس تعاملات قبلی خود قضاوت می‌کنند، کاری که متاسفانه مستقیما باعث کاهش عزت نفس‌شون هم میشه.

در واقع این افراد عمداً خودشون رو منزوی می‌کنند تا از کانون توجه اجتماعی، به ویژه بین افراد ناآشنا دوری کنند. اونها اطراف افراد خیلی معذب هستند، چون زیاد به مهارت‌های اجتماعی‌شون اطمینان ندارند.

اگر شما هم در این گروه از انواع افراد درون گرا قرار می‌گیرید:

  • موقعیت‌هایی که شما رو مضطرب می‌کنه بشناسید، و روش‌هایی که رو با اونها می‌تونید شرایط رو مدیریت کنید یاد بگیرید.
  • با ورزش کردن، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و تمرین‌های ذهنی مثل مدیتیشن، سلامتی خودتون رو در اولویت قرار بدید.
  • میدونم ساده نیست، اما فراموش نکنید که تنها ماندن اضطراب شما رو کاهش نمیده. همچنین، همه چیز بالاخره درست میشه؛ اگر هم درست نشد آخر دنیا نیست!
  • برای حمایت و اطمینان روی خانواده و دوستان نزدیک‌تون حساب کنید. می‌تونید از مشاورها، درمانگرها یا روانپزشک‌های حرفه‌ای هم مشاوره بگیرید.
  • در قرارهاتون سعی نکنید بیش از حد به خودتون فشار بیارید؛ و بیشتر کارهایی رو انتخاب کنید که روی شما و پارتنرتون تمرکز داره.

 

مهمترین خصوصیات درونگراهای مضطرب
  • در بیشتر موقعیت‌ها حداقل در حد متوسطی مضطرب به نظر می‌رسند.
  • بیشتر افراد دچار این سوء تفاهم میشن که اونها بی‌ادب هستند.
  • معمولا به هر قیمتی از جمع‌ها و مهمانی‌ها دوری می‌کنند.
  • به سختی از منطقه امن‌شون خارج میشن.

4. درونگرای خویشتن‌دار یا محافظه‌کار

آخرین گروه از انواع درونگراها، درونگراهای خویشتن‌دار هستند که چندان شناخته‌شده نیستند. ولی اگه یه کم دقت کنید، خیلی راحت می‌تونید این مدل از انواع افراد درون گرا رو بشناسید. یه درونگرای خویشتن‌دار فاصله خودش رو با بقیه حفظ میکنه، و مدتی طول می‌کشه تا اصطلاحا یخش آب بشه.

این افراد از تعاملات اجتماعی اصلا نمی‌ترسند، و از ملاقات با افراد جدید خیلی هم لذت می‌برند، اما معمولاً نسبت به افرادی که با اونها ارتباط برقرار می‌کنند بسیار گزینشی هستند، و ترجیح میدن با افرادی که بهشون اعتماد دارند وقت بگذرونند و خودشون باشند.

این رفتار میتونه انواع درونگراهای خویشتن‌دار رو مرموز جلوه بده؛ ولی اونها فقط قبل از اینکه کاری انجام بدن، محیط اطراف‌شون رو با دقت مشاهده می‌کنند. اونها همیشه قبل از صحبت فکر می‌کنند، و وقتی اعتمادشون رو به دست بیارید واقعا روی شما حساب می‌کنند.

اگر بین انواع درونگرایی به این گروه متعلق هستید:

  • صبح‌ها زمان بیشتری صرف آماده شدن کنید تا بعد در شلوغی روز غرق نشید.
  • در طول روز تایم مشخصی رو به خودتون اختصاص بدید، با یه فنجون چای/قهوه برای کاهش استرس‌های احتمالی.
  • برای کاهش استرس و منزوی نشدن در جمع‌های خانوادگی و دوستانه، سبک زندگی درونگرای خودتون رو داشته باشید.
  • قبل از بیان ایده‌هاتون افکارتون رو منظم کنید. مطمئن شوید که سریع صحبت نمی‌کنید؛ و اگه لازم شد بین صحبت‌هاتون مکث‌های کوتاه داشته باشید، یا نفس عمیق بکشید.

 

مهمترین خصوصیات انواع افراد درون گرای خویشتن‌دار
  • کنترل فوق‌العاده‌ای روی خودشون دارند (تا جایی که ممکنه بی‌احساس به نظر برسند)، و مثل کوه هستند.
  • ارتباط داشتن باهاشون “به نظر” خسته‌کننده میاد، اما این افراد در واقعیت ممکنه بسیار پرشور و سرگرم‌کننده باشند.
  • آرام و وظیفه‌شناس هستند، و بقیه می‌تونند با خیال راحت روی اونها حساب کنند.
  • ترجیح میدن از فعالیت‌های قابل پیش‌بینی لذت ببرند.
  • در همه کارهاشون آهسته و روشمند حرکت می‌کنند.

شما جزو کدام دسته از انواع درون گراها هستید؟

برای اینکه متوجه بشید در کدوم دسته از انواع درونگرایی قرار می‌گیرید، چند دقیقه وقت بگذارید و ببینید با کدوم مورد بیشتر ارتباط برقرار می‌کنید و کدوم خصوصیات بیشتر با رفتارهاتون مطابقت داره.

اگر همیشه در چت‌های گروهی درباره پاسخ‌هاتون (بیش از حد) فکر می‌کنید، ممکنه یه درونگرای متفکر باشید. اگر آرام‌ترین حالت شما همچنان مملو از اضطراب و انرژی عصبی هست، شاید یه درونگرای مضطرب باشید.

حالا که انواع درونگرایی رو می‌شناسید، امیدوارم با خودآگاهی به بهترین نسخه خودتون بیشتر نزدیک بشید.

راستی، اگه مایل‌اید از سایت و ادامه فعالیت‌اش حمایت کنید، می‌تونید از طریق وب‌سایت «حامی باش» اقدام کنید.

نوشته شده توسط
دیدگاه‌ها

16 پاسخ

  1. یه چیز بگم اینه که علم؟چرا این نظریه که میگه درونگرا و برون‌گرا اصلا وجود نداره نظریه ی علمی و منطقی نام گذاری شده؟البته من مشکلی با این نظریه ندارم ها اما به نظر خودم نه این نظریه کاملا درسته و نه درونگرا و برون‌گرا و اینکه آخه برای چی علمی و منطقی،اگر اینطور هست بهتره با چیزی ثابت بشه،به نظرم حداقل درونگرا و برون‌گرا تا حدی قابل قبول تر هستن اما نه کامل اونم بستگی داره چه شرایط یا موقعیتی باشه که این افراد توش باشن یا بستگی داره حالا الان خلاصه دارم میگم،اما چرا اون نظریه که میگه این دو تایپ وجود خارجی ندارن علمی،منطقی نام گذاری شده؟خب اگر اینطور هست ثابت بکنین با یک چیزی به نظرم استدلال زیاد قوی ای ندارن

    1. بحث در این‌باره همچنان ادامه داره ناشناسِ عزیز.
      سعی می‌کنم در آینده نزدیک درباره این موضوع، و اینکه این گرایشات چقدر واقعی هستند (یا نیستند) با ارائه منبع و رفرنس صحبت کنم.

    2. راستش متوجه نشدم دقیقا منظورتون چیه ولی اینک افراد بستگی داره با کی و کجاعن هیچ ربطی ب درونگرایی و برونگرایی نداره درونگرایی و برونگرایی ب این برمیگرده ک افراد انرژیشونو از کجا میگیرن از تنهایی و فعالیت های تک نفره یا از جمع و مهمونی و صحبت کردن و فعالیت های جمعی و این اصن ب این معنی نیست ک هیچ وقت برونگراها نیاز ب تنهایی ندارن یا درونگراها از جمع خوششون نمیاد و نکته این ک درصدش در افراد متفاوته مثلا کسی ک ۶۰ درصد درونگراست با کسی ک ۸۰ درصد متفاوته
      ولی درونگراها هرچه قد هم ک اجتماعی باشن باز گروه دوستیشون خیلی کوچیکتر از افراد برونگراست مثلا تو دانشگاه ادمای برونگرا راه میرن میبینی کل بچه های دانشگا رو میشناسه در صورتی ک مثلا ی درونگرا همکلاسیشم بزور میشناسه 😶 الان دقیقا منظور شما ازین ک اینا علمی نیست چیه

      1. سلام رقیه عزیز؛

        مطمئنا افراد زیادی با چیزهایی که گفتی ارتباط برقرار می‌کنند (از جمله خودم).
        اما به طور کلی وقتی گفته میشه درونگرایی/برونگرایی علمی نیست، منظور این هست که این حالات محصولی بیرونی از شرایط هستن (مثلا نحوه تربیت) و در واقع افراد درونگرا/برونگرا به دنیا نمیان. در مقاله‌های «درونگرایی چیست؟» و «علت درونگرایی چیست؟» بیشتر در اینباره توضیح دادم.

  2. سلام خوبین من ده سال رفتم دکتر و آمدم و خوب نشدم نمیدونم زیاد نمیتونم تمرکز کنم ببینم چه نوع تیپ شخصیتی ام ولی اطراب استرس دلهره افسردگی فوبیا با یه کلمه میترسم غمگینم و وسواس فکری دارم اصلا دیونه شدم خودکش ام کردم خیلی بده حالم من چه کنم خستم

    1. میلاد عزیز، سلام؛

      از خوندن پیام‌ات بسیار متاثر شدم. عجیبه که با مراجعه به متخصص نتیجه‌ای که باید میگرفتی حاصل نشده. ای کاش به کمک گرفتن از یک فرد واجد شرایط دیگه فکر کنی؛ چون معمولا کنترل حالاتی که گفتی (افسردگی، فوبیا و …) نقطه پایان مشخصی ندارند و بیشتر شبیه یک تمرین هرروزه هستند.

  3. سلام وقت بخیر
    فکر کنم من درونگرای متفکر و یکم هم مضطرب هستم در واقع ۷۰ درصد متفکر و ۳۰ درصد مضطرب.
    در کل مقاله ی خوبی بود ممنون.

  4. سلام وقتتون بخیر
    راستش من با خوندن مقالتون تازه خودمو شناختم
    همش فکر میکردم ادمه خجالتی ام یا اعتماد به نفسم پایینه که انقد دیر با بقیه ارتباط میگیرم
    تیپ شخصیتم دقیقا درونگرای محافظه کاره
    سپاس از مقالات علمیتون

  5. عالی بود . بهترین مقاله و خیلی مفید برای شناخت درونگراها.
    وقتی مطالعه کردم همه نوشته هایتون رو … از هر طیف درونگرایی چندتاشو دارم .. حتی تست mbti دادم بین 55 تا 60 درصد رو نشان داد و من رو جز افراد میانگرا قرار داد..
    آخرش نفهمیدم درونگرام یا میان گرا ؟ ( خودم حس میکنم 45 درصد درونگرا بقیه اش میانگرا)
    کلا شخصیت عجیبی دارم .

    1. خوشحالم که محتوا برات کمک‌کننده بود مهدی عزیز.
      تست‌های شخصیت معمولا نمی‌تونن کاملا حق مطلب رو درباره شخصیت افراد ادا کنند. در این‌باره به زودی می‌نویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نوشته‌ها